Den 3:e januari 2009 skapades första blocket på blockkedjan Bitcoin. Miningbelöningen, som betalas ut till den som skapar ett nytt block, var då på 50 bitcoin. Eftersom ett block skapas i genomsnitt varje tionde minut ökade alltså utbudet med 50 bitcoin med detta intervall.
Blockkedjan har däremot en inbyggd halveringsfunktion som innebär att belöningsnivån halveras efter varje 210 000 block. Det innebär i praktiken att halvering sker ungefär vart fjärde år.
Tre halveringar hittills
Den första halveringen genomfördes 27:e november 2012 och innebar att belöningen minskades från 50 bitcoin per block till 25 bitcoin. Kursen var då på cirka 12 USD vilket innebar att en miningbelöning var värd ungefär 300 USD.
Den andra halveringen genomfördes 9:e juli 2016. Då minskades nivån från 25 till 12,5 bitcoin. Eftersom kursen nu var på cirka 660 USD motsvarade det ett värde på 8 250 USD.
Den tredje, och senaste, halveringen genomfördes 11:e maj 2020. Då minskades nivån från 12,5 till 6,25 bitcoin. Eftersom kursen var på cirka 8 600 USD motsvarade det ett värde på 53 750 USD.
Kommande halvering beräknas ske i april 2024 och vid detta tillfälle minskas belöningen från 6,25 till 3,125 bitcoin per block. Om kursen är på dagens nivå (cirka 40 000 USD) motsvarar det att miningbelöningen, efter halveringen, kommer att vara värd 125 000 USD.
Halvering kommer att ske varje 210 000 block fram till år 2140 då halvering nummer 32 kommer att ske. Därefter kommer inte fler bitcoin att skapas och miners kommer istället få betalt via de transaktionsavgifter som betalas på blockkedjan.
Inflationen påverkas
Inom kryptovärlden används begreppet inflation för att beskriva hur många nya coins som skapas under ett år. Med andra ord den procentuella ökningen av utbudet. Det innebär att bitcoins halvering inte bara minskar belöningen till miners till hälften utan även reducerar inflationsnivån med 50 %. I december 2023 var årsinflationen på cirka 1,74 %. Efter halveringen, i april 2024, blir nivån på cirka 0,87 %.
Påverkar förtjänst för miners
De som direkt påverkas av en halvering är de som genomför mining av bitcoin. Detta genom att de bara får hälften så många bitcoin, per skapat block, mot tidigare. Förutsatt att kursen på bitcoin är på exakt samma nivå kommer alltså intäkten att halveras. Det kan pressa fram effektivisering, bättre hårdvara och att vissa miners inte längre anser att mining är lönsam. Samtidigt är halveringen bara en, av flera, faktorer som avgör hur lönsamt mining är.
- Miningbelöning – Hur många bitcoin som skapas var tionde minut.
- Kurs – Avgör värdet på miningbelöningen.
- Hashrate – Avgör chansen för miners att få skapa nästa block.
Halveringen påverkar alltså antalet bitcoin som miningbelöningen består av och kursen påverkar värdet av dessa. Detta medan hashrate på miningutrustningen avgör chansen att få skapa det nya blocket.
Som visas ovan har värdet på belöningen ökat succesivt, trots att antalet bitcoin halverats vid tre tillfällen. Detta genom att kursen har gått upp betydligt mer än 100% under de fyraårsperioder som varit mellan tidigare halveringstillfällen.
Har försökt hålla texten nedan så neutral som möjligt.
Utbud, efterfrågan och kurs
Halveringen nämns ofta som en bidragande orsak till att kursen på bitcoin går upp. Resonemanget bygger på förhållandet mellan utbud och efterfrågan. Efter en halvering skapas hälften så många bitcoin, per block, mot innan. Utbudet av nya bitcoin minskas och förutsatt att efterfrågan är konstant, eller större, förväntas kursen pressas uppåt.
Exempel:
Tesla bestämmer att 1000 nya bilar ska produceras 2023 och att dessa säljs till de som är beredda att betala mest. År 2024 beslutar de att enbart producera 500 bilar vilket därmed gör att dessa kan säljas till ett högre pris. Detta förutsatt att efterfrågan är på samma nivå, eller högre, än året innan.
Allmän kunskap
Ett problem med detta resonemang är det förutsätter att efterfrågan är konstant, eller ökar, efter halveringen. Det går att veta exakt hur många bitcoin som kommer att skapas varje år men det går inte, med säkerhet, att avgöra efterfrågan.
Som visas i början av texten har kursen gått upp kraftigt mellan de tidigare halveringstillfällena. Hur stor del av denna kursökning som kan härledas till halveringen är omöjligt att säga. Är det främst större efterfrågan, eller mindre utbud, som drivit kursen?
Dessutom är halveringen en planerad händelse som alla kan förhålla sig till. De som tror att kursen kommer att öka i samband med denna händelse kan välja att köpa bitcoin i förväg. Detta för att ta del av den förväntade framtida kursökningen. På detta sätt kommer resultatet av det förutsägbara minskade utbudet att delvis, eller helt, räknas in i dagens kurs.
Exempel:
Tesla bestämmer att 500 nya bilar ska produceras 2024 och att enbart 250 ska produceras 2025. Du utgår från att det minskade utbudet kommer att påverka priset. När väljer du då att köpa din Tesla? Under 2024, före det minskade utbudet, eller under 2025? De som har möjlighet kommer troligtvis att köpa i förväg vilket därmed gör att den förväntade framtida prisökningen redan delvis blir inräknad i årets pris.
(Denna text, i likhet med övriga på Bitcoin.se, är skrivna enbart utifrån ett informativt perspektiv. Inget som nämns ska ses som finansiell rådgivning eller rekommendation kring investeringar)