Det har stormat i Bitcoinvärlden igen under de senaste veckorna. För ett år sedan delades Bitcoin i två när en utbrytargrupp skapade en förgrening av Bitcoinkedjan som kom att bli känt som Bitcoin Cash. Nu har liknande meningsskiljaktligheter uppstått i Bitcoin Cash och en förgrening av förgreningen blev därför verklighet.
För att förstå mer om bakgrunden till Bitcoin Cash, läs under Blockstorlek och skalning här på bitcoin.se. Bitcoin ABC, som är den ursprungliga implementationen av Bitcoin Cash, har tagit en betydligt mer liberal inställning till hårda förgreningar än Bitcoin och bestämt sig för att släppa en icke-bakåtkompatibel uppgradering, som alltså tvingar alla att uppgradera, varje halvår.
Inför den uppgradering som var planerad till nu i november så motsatte sig en grupp förändringarna. Denna grupp, som går under namnet Bitcoin SV (Satoshi's Vision) leds framförallt av företaget nChain och Craig Wright. För er som missat det så är alltså Craig Wright en person som utgivit sig för att varit Bitcoins skapare Satoshi Nakamoto men inte bara misslyckats med att bevisa det (något som är tekniskt enkelt) men dessutom presenterat uppenbart falska bevis. Man kan lugnt säga att förtroendet för denna person är ganska lågt i en stor del av Bitcoins community. Trots detta har han alltså lyckats attrahera en skara anhängare som står bakom honom och det som enligt honom är "Satoshis vision".
Craig Wrights vision (låt oss istället kalla det så) har det gemensamt med ABC att blockstorleken ska ökas rejält och snabbt men där slutar likheterna. Craig vill i övrigt göra väldigt små förändringar och en del av förändringarna handlar faktiskt om att återställa tidigare ändringar för att göra hans version av Bitcoin så lik som möjligt den implementation som Satoshi släppte år 2009.
Inför uppgraderingen den 15:e november var det alltså uppenbart att Bitcoin Cash skulle komma att delas i två. Detaljerna kring detta är dock inte helt okomplicerade. Vid sådana här tillfällen krävs för att få en "ren split" att man implementerar s.k. "replay protection" vilket ska förhindra att en transaktion som görs på ena sidan kan återpubliceras på andra sidan. Alltså, om du väljer att skicka dina ABC-mynt så vill du inte att någon ska kunna kopiera den transaktionen så att den sker även med dina SV-mynt. Craig Wright vägrade dock detta och hade inställningen att endast en av sidorna skulle överleva. Han lovade dessutom att använda miningkraften som stod till hans förfogande och attackera ABC-sidan för att uppnå detta.
Det såg på förhand ut som att ABC hade klart mest stöd bland företag och användare men att SV hade mer miningkraft på sin sida. Roger Ver, som är den mest kända profilen på ABC-sidan och en man med djupa fickor, såg dock till att motverka detta genom att temporärt använda den miningkraft som han förfogade över via miningpoolen bitcoin.com till att stötta ABC-sidan. Man kunde också följa marknadens syn på situationen via tokens på t.ex. börsen Poloniex som motsvarade de båda sidorna. Här kunde man se att det under en period var ganska jämnt men att ABC hade ett klart och ökande övertag ju närmare splitten kom.
När splitten väl ägde rum visade det sig att ABC-sidans kedja växte snabbare och att marknaden dessutom fortsatte att värdera den högre. Såhär, en vecka senare, handlas SV till ungefär en femtedel av priset för ABC. Bitcoin Cash har också totalt sett tappat andelar av den totala kryptomarknanden, troligtvis p.g.a dessa kontroverser. Olika börser behandlar de olika valutorna på lite olika sätt men det lutar ändå åt att det är ABC-sidan som framöver kommer att gå under namnet Bitcoin Cash medan SV-sidan sannolikt kommer att föra en tynande tillvaro.
I samband med detta kaos har vi också sett att priset på Bitcoin (och övriga kryptovalutor) har gått nedåt kraftigt. Huruvida det är dessa händelser som påverkat eller ej kan nog ingen säga med säkerhet.