Efter ett pandemi-uppehåll på två år var det i helgen dags för bitcoinkonferensen Baltic Honeybadger i Riga igen. Honeybadger-konferensen är ett av få arrangemang som är just en bitcoinkonferens och där allt prat om blockchain, altcoins eller DeFi möts med himlande ögon, skakande huvuden och suckar. En frizon för bitcoinmaximalister helt enkelt.
Konferensen bestod av en huvudscen för de "bredare" presentationerna och en mindre scen som hade större fokus på tekniska ämnen och var mer riktad mot utvecklare. För att börja med det negativa så fanns tyvärr förvånansvärt mycket att anmärka på kring själva arrangemanget. Några exempel:
- Strul med presentationerna. Folk som hade förberett rörliga bilder fick inte upp dem på skärmen, någon fick en äldre version av sina slides visade mm.
- Tekniska problem. Klickers som inte funkade så att talarna fick ropa på hjälp för att byta slides.
- Problem med att hålla tiden. Förseningar som började redan på morgon, osynk mellan stora och lilla scenen vilket gjorde det svårt att veta vad som pågick var, samt talare som inte verkade få information om hur lång tid de hade kvar.
- Logistiska problem. Långa kaffeköer som gjorde att folk inte hann in till presentationerna, vilket också bidrog till förseningarna.
- Informationsproblem. Många presentationer på agendan saknade titel, vilket gjorde det svårt att välja mellan de olika scenerna baserat på sina intressen.
Allt detta verkade dock inte påverka folks humör alltför mycket. Stämningen var god och för många besökare är förstås sådana här konferenser mer ett sätt att umgås och träffa likasinnade samt att knyta kontakter än något som endast centrerar kring presentationerna.
Dag 1
Ämnen som avhandlas var ungefär de man kan förvänta sig. Bland annat så fick vi höra en hel del om lightning network och andra layer 2-lösningar, en del om säkerhet och en del om privacy. Dag 1 innehöll presentationer av bitcoinkändisar som Giacomo Zucco och Jimmy Song, paneldiskussioner med Adam Back, Paul Sztorc m.fl. men kanske var de största publikfriarna de som endast var med på distans, Michael Saylor och Jack Mallers. Den senare chockade publiken med att vara klädd i kostym istället för sin vanliga hoodie men det hela förklarades snabbt av att Jack var på väg till ett bröllop. 🙂
I min mening var det intressantast när det faktiskt uppstod lite meningsskiljaktigheter, som i debatten mellan Paul Sztorc och John Carvalho. Paul försökte övertyga publiken om sin (nu 7 år gamla) idé om drivechains och att det faktiskt finns mycket att lära av olika altcoins medan John stod fast vid sin syn att i princip att ingenting annat än bitcoin är värt att fästa någon uppmärksamhet vid och att sidechains som de Paul föreslår endast gör bitcoin sämre.
Ett annat inslag jag vill rekommendera är "Gold, Bitcoin, and CBDCs" av Matthew Mezinskis som innehöll massor av intressant data kring valutor och guld som ibland också var något överraskande. En presentation som passar bra att se i efterhand med möjlighet att pausa och reflektera.
Hela livestreamen från huvudscenen dag 1 finns här:
Dag 2
Under dag två var det som svensk roligast att se presentationen om mempool.space av wiz. Det lilla projekt som Simon startade för ett antal år sedan och som jag skrivit om tidigare har nu växt till att det bli den mest kompletta och mest omtyckta block explorern på marknaden. Som wiz nämner så gör inte namnet block explorer riktigt längre sajten rättvisa då visionen (som nu blivit verklighet) är att visualisera hela bitcoins ekosystem, vilket inkluderar såväl mempoolen som blockkedjan och lightning network.
En annan intressant presentation hade den smått provocerande titeln "Lightning: You're Doing Everything Wrong" och hölls av Warren Togami. Tyvärr drabbades Warren hårdast av alla av teknikstrulet som nämndes ovan men han lyckades ändå få fram sina poänger som bl.a. innehöll en skarp avrådan från att använda Raspberry PI:s som servrar.
Den konstigaste och "smalaste" presentationen hölls av Erik Voskuil på den lilla scenen där jag gissar att en ytterst liten del av publiken faktiskt hängde med i hans presentation som uteslutande bestod av matematiska formler. Koncepten han pratade om, som handlade om idén att låta utbudet av bitcoin fortsätta växa förbi 21 miljoner är dock inte ointressant och avhandlades senare i en enklare form i panelen "Unpopular opinion" på stora scenen. Denna panel var också en av konferensens höjdpunkter då den hade flera intressanta diskussioner där de mycket välrenommerade paneldeltagarnas åsikter gick isär.
Livestreamen från dag 2 har blivit uppdelat i flera olika delar på YouTube och tyvärr verkar vissa delar helt saknas, vilket är anledningen till att jag inte inkluderat länkar till alla presentationer i texten. Detta är i alla fall de delar av dag 2 som jag lyckats hitta.