Avalanche är en layer1-blockkedja utvecklad för smarta kontrakt, dAppar och anpassade mindre blockkedjor (subnets). Blockkedjans funktion har likheter med exempelvis Ethereum, Cardano och Solana.
AVAX är Avalanche ”native token”. Det innebär att AVAX är huvudvalutan som används på blockkedjan.
På docs.avax.network finns dokument som förklarar begrepp och funktioner på Avalanche blockkedja. I artikeln om AVAX anges att kryptovalutan ”…is used to pay for fees, secure the platform through staking, and provide a basic unit of account between the multiple Subnets created on Avalanche.
I denna artikel kommer dessa tre primära funktioner att förklaras. Med andra ord hur AVAX används för transaktionsavgifter, inom staking samt som betalningsmedel på blockkedjan. Artikeln presenterar inte en komplett tokenomics över AVAX utan enbart de tre primära funktionerna med kryptovalutan.
- Transaktionsavgifter
Avalanche är uppbyggd av tre blockkedjor samt ett större antal Subnets. De tre blockkedjorna hanterar olika funktioner på Avalanche nätverk. Kortfattat skiljer de sig på följande sätt:
X-chain- Kedja där tokens skapas, hanteras och skickas.
C-chain – Kedja som hanterar smarta kontrakt och dAppar.
P-chain- Kedja som hanterar staking och Subnets.
Sker transaktioner på dessa kedjor används AVAX för att betala transaktionsavgiften. Aktuell avgift går att se på en ”gastracker”, exempelvis Snowtrace. En gastracker är en hemsida som läser av senaste transaktionskostnaderna och beräknar kommande avgifter. Transaktionskostnaden beror både på hur belastad blockkedjan för tillfället är, vilken kedja som önskas användas samt vad för slags transaktion det handlar om.
De transaktionsavgifter som betalas på nätverket bränns, dvs. tas ur cirkulation. Denna process kallas, oavsett blockkedja, för burning.
Subnets
Subnets är separata blockkedjor som byggs ”ovanpå” Avalanche. Dessa kan byggas för specifika syften och därmed anpassas helt utifrån dessa syften. Ett exempel är Beams blockkedja som är utvecklad för decentraliserade spel. Subnets kan ha egna konsensusmekanismer, tokens och teknisk struktur.
AVAX används inte för transaktionsavgifter på ett Subnet. Detta sker istället med den blockkedjans egen token. Tekniskt sett kan det delvis jämföras med 2-layer-solutions på Ethereum, som exempelvis Polygon.
Två fördelar med Subnets är de lägre transaktionskostnaderna samt att de kan skapas utifrån specifika syften. När denna artikel skrivs är kostnaden för en swap (växling mellan två kryptovalutor) på C-chain 0,19 USD i AVAX medan det på Beam enbart kostar 0,0059 USD i BEAM.
2. Staking
Avalanche använder Proof of Stake (PoS) som konsensusmekanism. Det innebär i korthet att de som upprätthåller blockkedjan och verifierar transaktionerna (validatorer) måste hålla AVAX inom staking. De som inte agerar validator kan delegera sina AVAX till en validator och på detta sätt bidra med säkerhet till nätverket och ta del av stakingrewards.
Validator
För att agera validator krävs att minst 2000 AVAX är låsta inom staking. Med en kurs på cirka 34 USD (maj 2024) innebär det AVAX för cirka 74 000 USD. Trots det stora kapital som krävs fanns det vid samma tillfälle ca 1500 validatorer. En orsak är att en validator inte behöver ha hela kapitalet själv utan kan få bidrag till dessa 2000 AVAX via delegering, vilket förklaras vid rubriken ”Delegation”.
En validators uppgift är att upprätthålla säkerheten på blockkedjan genom att kontrollera och verifiera samtliga transaktioner och därmed tillföra ny information till blockkedjan. För detta arbete får en validator stakingrewards via den inbyggda inflationen på Avalanche.
Stakingreward via inflation
AVAX har en övre gräns (capped supply) på 720 miljoner coins. Av dessa är 50 % avsatta till staking rewards. Med andra ord skapas det nya AVAX som fördelas till de validatorer som är med och verifierar transaktioner på nätverket. Det totala utbudet ökar därmed succesivt men kompenseras delvis av att alla transaktionsavgifter bränns. Det innebär att den årliga inflationsnivån delvis påverkas av i vilken omfattning som Avalanche används.
Nivån på inflationen, samt annan teknisk struktur, kan däremot ändras över tid. Detta om Avalanche community kommer överens om förändringar och validatorerna därmed implementerar dessa gemensamt.
Avalanche har ingen slashingfunktion. En validator som inte agerar korrekt kan alltså inte bli bestraffad för detta genom förlust av AVAX inom staking. Däremot kommer färre att välja att delegera till en validator om dess statistik visar sig vara sämre än andras.
Delegation
Delegering innebär att AVAX låses i staking mot en validator. Det ökar därmed validatorns totala AVAX inom staking. Kryptovalutan skickas alltså inte till validatorn utan låses i ett kontrakt som anger att den validatorn får tillgång till kryptovalutans funktion inom Proof of Stake. Det kan därmed delvis liknas med en fullmakt i ett röstningsförfarande.
Delegering sker enklast genom att Core Browser Extension installeras. Ett browserplugin som delvis kan liknas med MetaMask. Med detta plugin kan ett stort antal funktioner nås via core.app. I menyn till vänster går det bland annat att delegera, bli validator samt se plånbokens innehav.
Val av validator kan bland annat ske utifrån stakingfee, antal delegatorer eller vilken Subnet som validatorn är med och validerar transaktioner på. En validator kan agera inom flera Subnets men måste alltid även agera på Avalanche huvudkedjor.
De som delegerar får del av den staktingreward som validatorerna får för det arbete som sker med att validera och godkänna transaktioner. För tillfället är den årliga avkastningen cirka 6 – 7 %.
Delegering kan ske med minst 25 AVAX vilket i början av maj 2024 motsvarade cirka 850 USD. Det är betydligt högre belopp än vad som krävs vid delegering av kryptovalutor på många andra PoS-blockkedjor. Det höga beloppet kan eventuell ändras framöver.
Lägre krav vid staking?
Den tredje maj 2024 träffades utvecklare inom Avalanche på ett så kallat ”Avalanche Community Proposal Meeting”. Detta för att diskutera ACP-77 ”Reinventing Subnets” vilket är förslag som bland annat påverkar kapitalkravet vid staking. Exempelvis omfattar förslaget att:
- Validatorer inom Subnet inte har krav på 2000 AVAX
- Subnets synkroniseras bara mot P-Chain, inte C-Chain.
- Förändringar kring hantering av Stakingrewards
Delar av diskussionen kan ses på Youtube. Någon implementering av eventuella ändringar har ännu inte skett.
3. Betalningsmedel på Avalanche
AVAX är ”Native token” på blockkedjan Avalanche. Det innebär att AVAX är den huvudsakliga kryptovalutan som enkelt kan användas som betalningsmedel (medium of exchange) mellan användarna. Självklart kan även de tokens som används på Avalanche användas som betalningsmedel men AVAX har bredast användningsområde.
En token som används på ett Subnet kan exempelvis alltid växlas till AVAX. Därefter är det möjligt att växla dessa AVAX till en token som används inom ett annat Subnet.
Kom igång med AVAX
- Run a Avalanche Node – Starta upp och driv en nod
- How to Delegate in Core Web – Youtubevideo som visar delegering
- Core Browser Extension – Browsertillägg för åtkomst till Core.app
- Core.app – Webbplattform med plånbok, staking, statistik m.m.
- Safello – Svensk kryptomäklare som har AVAX i utbudet
- Youtube – Följ Avalanche Youtubekanal
- Avascan.info – Blockexplorer för Avalanche
- Traderjoexyz.com – Decentraliserad börs på Avalanche