Begreppen kryptotillgångar, kryptovalutor, coins och tokens används delvis olika beroende på sammanhang och vad som önskas förmedlas. Som ett exempel använder Finansinspektionen ordet ”kryptotillgångar” vilket därmed påvisar att de inte ser det som valutor. I media används däremot begreppet ”kryptovalutor” vilket då syftar på coins och tokens med inte NFT:er.
Den definition som presenteras nedan används främst inom kryptobranschen men även där finns olika åsikter hur begreppen egentligen ska tolkas och användas.
Kortfattat
Kryptovaluta – Samtliga digitala fungibla tillgångar som hanteras på en blockkedja. Med fungibla menas att enheterna inte är unika. Kryptovaluta fungerar oftast som olika slags betalningsmedel men kan även ha andra funktioner.
Coin – Kryptovaluta som har egen blockkedja. Dess funktion är att upprätthålla blockkedjans säkerhet och funktion. Detta bland annat genom att betalas ut till de som utför mining (PoW) eller staking (PoS).
I vissa fall förklaras begreppet ”kryptovaluta” med denna definition. Då ställs därmed kryptovalutor och kryptotoken mot varandra utifrån den definition som beskrivs vid kommande underrubriker.
Token – Kryptovaluta som används på en befintlig blockkedja. Dessa kan ha betydligt fler funktioner än coins.
En blockkedja behöver en coin för att upprätta dess decentralisering och funktion. Blockkedjan har däremot inget behov av tokens.
Coin – med egen blockkedja
En coin är en kryptovaluta som används på dess egen blockkedja. Det är därmed en del av det finansiella ekosystem som blockkedjan är uppbyggd av.
För att kunna lansera en coin krävs därmed att en helt ny blockkedja skapas, vilket är en omfattande process. Ett alternativ är att kopiera koden från en befintlig blockkedja, göra små ändringar, och lansera en ny (fork). På detta sätt skapades exempelvis Bitcoin Cash och Litecoin.
Generellt har coins en högre grad av decentralisering än tokens. Däremot skiljer sig graden av decentraliering stort mellan olika coins.
Funktioner
Den primära funktionen med en coin är att upprätthålla säkerheten på en decentraliserad blockkedja. Detta genom att exempelvis användas som staking/mining-reward till de som tillför datorkraft och validerar transaktioner.
De som vill utföra en transaktion på blockkedjan behöver även betala denna coin i transaktionsavgift. I det fall som blockkedjan använder konsensusmekanismen Proof of Stake (PoS) används dessutom denna coin inom staking.
BTC på Bitcoin
Bitcoin är både namnet på blockkedjan och den kryptovaluta som används på blockkedjan. För att särskilja dessa brukar blockkedjan skrivas med stor bokstav (Bitcoin) medan kryptovalutan med liten bokstav (bitcoin).
Önskas en betalning ske i bitcoin kommer en transaktionsavgift behöva betalas. Hur stor den är beror på hur många som för tillfället vill genomföra transaktioner. Denna avgift betalas alltså i bitcoin.
ETH på Ethereum
Ether används på Ethereum både för Proof of Stake samt för att betala transaktionsavgifter. På blockkedjan hanteras även flera tusen olika fungibla tokens (ERC-20 tokens) samt non-fungibla tokens, dvs. NFT:er (ERC-721 tokens). När en transaktion önskas genomföras av Ether, eller en token, på Ethereum kommer transaktionskostnaden att betalas i Ether.
Om du exempelvis har en kryptoplånbok som enbart har saldo i Aave (ERC20-token) kommer du alltså inte kunna skicka dessa förrän du överfört Ether till plånboksadressen. Detta eftersom det krävs Ether för att kunna betala transaktionen på blockkedjan.
Problemet med definitionen för “coin”
Som visas ovan beskrivs begreppet ”coin” ofta med att vara en kryptovaluta som har en egen blockkedja. Men samtidigt används ”coin” i flera andra sammanhang som motsäger denna beskrivning.
Altcoin – Altcoins syftar på samtliga kryptovalutor som inte är bitcoin, alternativt bitcoin eller ether. Trots att det heter altcoin innefattar det alltså samtliga tokens.
USD Coin – USD Coin (USDC) har ingen egen blockkedja utan används, som token, på över 15 olika blockkedjor. I likhet med flera andra tokens används däremot ”coin” i namnet.
Stablecoin – En token vars värde är knuten till en specifik tillgång, oftast USD. Även dessa är alltså tokens enligt definitionen i denna artikel.
Token
En token är en kryptovaluta som skapas och används på en befintlig blockkedja. Därmed utnyttjas blockkedjans infrastruktur och säkerhet. Ett exempel är att ERC20-token kan skapas på Ethereum och därefter hanteras på denna blockkedja. Saldo, transaktioner och övrig information om olika ERC-20 tokens uppdateras därmed vid varje nytt block på Ethereum. En blockkedja kan alltså bara en coin men tusentals tokens.
Tokens har generellt en högre grad av centralisering men även här är skillnaden stor mellan olika projekt. Det finns exempelvis flera tokens som skapats, och används av, företag och där företaget har full kontroll över projektet och därmed kan utveckla det enligt egna önskemål.
Funktioner
Tokens kan ha betydligt fler olika funktioner än en coin och kan i princip ha vilka funktioner som helst som kan programmeras i kod. Några av de vanligaste kategorierna är:
- Utility – En token som ger tillgång till en funktion eller tjänst på en blockkedja.
- Payment – Primärt betalningsmedel inom ett specifikt kryptoprojekt, exempelvis ett spel.
- Reward – Tokens som ges ut som belöning eller via bonusprogram. Finns exempelvis på flera kryptokort.
- Asset Token – Token som representerar en annan tillgång. Ett exempel är PAX GOLD där varje token representerar ”one troy ounce” guld.
- Governance – Ger ägarna av denna token möjlighet att rösta på förändringar inom ett specifikt kryptoprojekt.
En token erbjuder dess funktion inom ett specifikt kryptoprojekt. Den kan visserligen växlas till andra tokens, via exempelvis en decentraliserad börs, men grundfunktionen nås enbart inom ett begränsat digitalt område.
UNI – På Ethereum
UNI är en ERC-20 token, vilket betyder att den hanteras på blockkedjan Ethereum. Den lanserades 2020, vi en mycket uppmärksammad airdrop, och är den decentraliserade börsen, Uniswaps, egen token. De som har UNI får möjligheten att rösta på förändringar som sedan kan implementeras på Uniswap. Det innebär även att UNI kan få ytterligare funktioner i framtiden om ett förslag om detta röstas igenom.
GHST – På Polygon
En betydligt mindre token, än UNI, är Ghost (GHST) som primärt används på blockkedjan Polygon. Det innebär att vid en transaktion av GHST betalas Polygons coin (MATIC) i transaktionsavgift. Ghost används enbart inom det finansiella ekosystem som finns i spelet Aavegotchi. De som vill spela spelet, eller spekulera i värdeuppgång i GHST, köper därmed denna token.
Jämförelse
I hela Sverige används SEK som valuta och de flesta transaktioner registreras direkt hos en bank. Det finns däremot platser där andra betalningsmedel används. Två exempel är casinon (marker) och nöjesfält (kuponger). Dessa marker och kuponger kan användas som betalningsmedel, samt för att nå olika funktioner, inom ett tydligt begränsat område. Det kan även finnas unika funktioner, som exempelvis att den som har 100 kuponger på nöjesfältet får VIP-status.
De som har marker eller kuponger kan alltid växla dessa mot SEK men det är inte säkert att de kan växlas direkt mot varandra. Växlingen kan behöva gå via ”huvudvalutan”.
I detta fall kan SEK jämföras med en coin, som upprätthåller det ekonomiska systemet, och marker samt kuponger jämföras med token. Självklart blir inte jämförelsen perfekt men det påvisar hur token kan ha flexibla funktioner inom ett begränsat område. Dessutom att tokens är beroende av coins, men inte tvärtom.
Spelar det någon roll?
Kryptovaluta, kryptotillgång, token eller coin? I vissa fall spelar det ingen roll vilket begrepp som används medan det vid andra tillfällen kan vara viktigt utifrån exempelvis ett tekniskt, finansiellt eller juridiskt perspektiv.
Ett exempel är att en token alltid är beroende av utvecklingen av den blockkedja som den används på, samt den coin som upprätthåller blockkedjan. Skulle blockkedjan visa på stora tekniska problem, och dess coin rasar i värde, kommer troligtvis även samtliga tokens att påverkas.
Kom ihåg att den förklaring som beskrivs ovan är vanligt förekommande men att det alltså finns andra sätt att använda dessa begrepp. Hur de olika begreppen ska användas och tolkas kan även ändras över tid.