Idag är det 10 år sedan det första blocket i Bitcoins blockkedja skapades av Satoshi Nakamoto. Blockets enda transaktion innehöll utöver skapandet av världens första 50 bitcoin även ett meddelande som var en hänvisning till en rubrik i den brittiska tidningen The Times samma dag:
The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks
Förutom att detta var ett sätt att bevisa att blocket inte kunde vara skapat tidigare än den 3:e januari 2009 så var så var det förstås också en antydan till varför Bitcoin hade skapats, nämligen för att vara ett ekonomiskt system helt oberoende av tredjeparter som banker och centralbanker.
För att påminna om denna vision och detta syfte med Bitcoin har en grupp människor med Trace Mayer i spetsen startat initiativet Proof of Keys där alla uppmanas att denna dag varje år plocka ut sina bitcoin från alla tredjepartstjänster som t.ex. onlineplånböcker och börser. Genom att flytta dina bitcoin till en plånbok där du själv kontrollerar nycklarna så tvingar du tredjepartstjänsterna att bevisa att de faktiskt har dina pengar och du får träning i hur du själv kan hantera dina pengar. Många har visat sitt deltagande i projektet genom att lägga till en liten tagg i sitt Twitternamn:
Varför kan det då vara en bra idé att själv kontrollera sina bitcoin? Genom åren har många fått uppleva känslan att plötsligt förlora sina pengar genom hack eller bedrägerier. En av de första stora händelserna var i augusti 2011 när online-plånboken mybitcoin.com plötsligt försvann. Exakt vad som hände är fortfarande oklart, många har misstänkt att ägaren helt enkelt stack med pengarna medan ägaren själv hävdade att sajten blivit hackad. Enligt egen utsago hade de tillgång till ca 150 000 bitcoin när sajten stängdes ned. Ägaren av sajten är endast känd genom pseudonymen "Tom Williams" och än idag känner ingen till vem som egentligen låg bakom den.
Vi kan kalla det här läxa nummer 1. Alltså, ge aldrig dina pengar till en person eller företag som är helt okänd. Det är lätt att få en känsla av att något är legitimt bara för att det funnits en längre tid och många använder det men även om det skulle finnas goda intentioner så är möjligheten att få tillbaka några av sina pengar ytterst små när ägaren är anonym.
I början av 2012 hackades en de största Bitcoinbörserna Bitcoinica, eller rättare sagt den tjänst som de använde för webbhosting, Linode. Börsen blev av med 43 000 bitcoin vid detta tillfälle och senare ännu mer vid ytterligare hack. Bitcoinica fick stänga ned sin verksamhet och användarna fick inte tillbaka sina pengar. Läxa nummer 2 är alltså att även om ett företag är ärligt så kan det ha tekniskt dåliga lösningar eller undermåligt säkerhetstänk. Att förvara användares pengar kräver mycket stort säkerhetskunnande och man måste till att börja med ha stenkoll på alla eventuella tredjepartstjänster och verktyg man använder.
Den förmodligen allra mest kända katastrofen var när världens då största bitcoinbörs Mt.Gox försvann. Sedan 2010 hade detta varit den mest populära börsen, inte nödvändigtvis för att den var bäst, utan framförallt genom den nätverkseffekt som uppstod eftersom den var först. Det var här det fanns bäst likviditet och eftersom sajten hade funnits länge och ägaren var känd så litade de flesta på den, även om den inte såg speciellt professionell ut. När Mt.Gox. försvann i början av 2014 så var det ägare av otroliga 850 000 bitcoin som plötsligt inte längre hade sina pengar kvar. Läxa nummer 3 är att hur stor en sajt än är så är det ingen garanti för att den är seriös, kompetent eller professionell.
Det här bara några exempel i en lång rad av liknande händelser och även om situationen definitivt har förbättras genom åren med fler och fler verkligt seriösa aktörer så är det fortfarande värt att ha i åtanke. T.ex. så verkar den populära kryptobörsen HitBTC ha reagerat på Proof of Keys-dagen genom att frysa uttag av bitcoin för (vissa?) konton.
För att ytterligare poängtera vilken otroligt svår uppgift det är att förvara stora mängder bitcoin kan nämnas att även en av de äldsta och mest välrenommerade börserna Bitstamp har blivit utsatta för hack, men lyckligtvis klarat av att hantera förlusten utan att några kunder drabbades. Kom dock ihåg att den här svårigheten att säkra sina bitcoin är relevant även när du själv tar hand om dem. En olycka kan ske antingen genom slarv eller okunnighet från din sida eller genom att någon försöker stjäla dina bitcoin. Även om få privatpersoner är en måltavla för hackare på samma sätt som en börs är så kan du, speciellt om du har en större förmögenhet, faktiskt råka ut för en riktad attack (som den stackare som i juni 2011 blev av med 25 000 bitcoin på detta sätt). Ett tips är att investera i en hårdvaruplånbok och att göra dina transaktioner med hjälp av denna. Förvara din backup-seed på ett säkert ställe och om du faktiskt har en substantiell summa undansparad så undvik att prata om detta, speciellt online.
Med dessa små varningar vill jag dock ändå rekommendera alla att fira Proof of Keys-dagen idag genom att prova på hur det är att vara sin egen bank, helt oberoende av auktoriteter. Grattis på 10-årsdagen Bitcoin!